Biografie

 

 

Sinds mijn vroegste jeugd heb ik belangstelling gehad voor elektronica, zowel de achtergronden als de praktijk. Al op de lagere school speelde ik met (natuurlijk zelf gemaakte) kristal ontvangers en had ik een directe verbinding vanuit mijn bed met diverse vriendjes in de buurt via zelf aangelegde telefoon verbindingen en kon ik mijn vriendjes laten luisteren naar de radio van mijn ouders (zonder dat die dat wisten).

 

Toen daar teveel draad en kabel in ging zitten (alles moest betaald van het weinige zakgeld) ben ik overgestapt op de radiotechniek en kon ik met een tot zender omgebouwde radio-ontvanger de vriendjes bereiken die wat verder weg woonden. Dit groeide uit tot een volwaardig radio-amateur station met zend-ontvangers uit de legerdump, dat echter halverwege mijn zestiende jaar weer werden opgehaald door de toenmalige Radio-Controlle-Dienst wegen clandestien zenden...

 

Natuurlijk volgde niet veel later de echte techniek opleiding (Amsterdam), waarna ik werd aangenomen op het Philips Natuurkundig Laboratorium om te gaan werken aan de eerste geïntegreerde schakelingen (IC's).

 

 

Beschrijving: Beschrijving: Bob achter labtafel 2 klein

 

Dat leek mij na een paar jaar toch een beetje te tam en mijn wilde haren heb ik toen verloren door enkele jaren in zuidelijk Afrika rond te toeren.

 

Het bloed kruipt dan toch weer waar het niet gaan kan en na korte tijd had ik daar een kleine firma in Elektronica en Public-Address systemen met een zakelijke partner, die vooral het zakelijke beter in de vingers had en uiteindelijk de enige eigenaar bleek. Weer wat wijzer sleet ik mijn laatste tropenjaar bij een grote Telecommunicatie firma (Philips) bij de ontwikkeling van een zend-ontvanger voor militaire doeleinden.

 

 

Weer terug in Nederland volgde een firma in verkeersgeleidingssystemen, een aantal jaren bij een ontwikkel laboratorium voor onderwater technieken en passieve sonars (HSA) en wederom bij een Philips-dochter (DATA systems) in de ontwikkeling van geïntegreerde besturingssystemen voor industriële hard-disks. Vanuit deze positie was de overstap naar een ontwikkel laboratorium voor fabricage technologieën (Philips - CFT) niet zo groot en daar werkte ik gedurende een aantal jaren met een enthousiast team aan geautomatiseerde inspectie systemen. 

 

Een volgende stap bracht mij daarna weer naar "huis" (Philips NatLab)  en daar leidde ik een paar groepen op het gebied van de vacuümtechnologie. Toch maar weer overgestapt naar de "echte" elektronica heb ik een laatste, ruime, periode van mijn professionele leven gewijd aan het organiseren en begeleiden van internationale samenwerkingen voor Philips op R&D gebied in Europa en het uitbesteden en begeleiden van onderzoeksprogramma's bij Nederlandse en buitenlandse universiteiten.

Vooral dit laatste bleek door deze instellingen op hoge prijs te worden gesteld getuige de benoeming bij mijn afscheid tot Doctor Honoris Causa aan een zojuist opgerichte, virtuele Samenwerkingsuniversiteit waar de tot stand gebrachte dwarsverbindingen op het gebied van elektronica R&D tussen de Nederlandse Technische Universiteiten verder konden worden uitgewerkt.

 

Ook in mijn management jaren heb ik de "hands-on" ervaring niet achter mij gelaten, maar heb die "stilletjes" voortgezet in mijn privé omgeving, waar ik de laatste jaren heb kunnen beschikken over een begrijpende echtgenote en de ruimte en apparatuur om dit te kunnen uit  leven. De technische informatie op deze web-site is dan ook afkomstig uit mijn privé onderzoekjes en werd doorgaans eerder gepubliceerd in (radio-)technische tijdschriften.  

 

Bob J. van Donselaar, on9cvd@veron.nl